Ovenschotel witlof

 Ovenschotel witlof met kaassaus


Wat zo fijn is aan ovenschotels is dat deze al van te voren gemaakt kunnen worden en daardoor vaak alleen maar lekkerder worden omdat de kruiden lekker kunnen intrekken. Op een druk moment of na een werkdag hoef je deze alleen nog maar in de oven te schuiven.

Ingredie虉nten:

6-8 stronkjes witlof 
Ongeveer 12 plakken ham ( bij kleine plakken kunnen het er meer zijn, ook afhankelijk van de hoeveelheid witlof)
1 kilo aardappelen
2 theelepels mosterd
250 ml melk voor de saus en een klein scheutje voor de aardappelen
25 gram boter
25 gram bloem
100 gram geraspte kaas (of meer 馃槈)
Peper en zout

Kook de witlof tot de stronkjes bijna gaar zijn, laat deze uitlekken in een vergiet.
Schil de aardappelen en kook deze aardappelen gaar. Stamp ze met een klein klontje boter, de mosterd en de melk. Breng op smaak met zout en peper.
Verspreid de aardappelpuree in een ingevette ovenschaal.
Rol de blaadjes witlof in de ham. Herhaal dit tot alle witlof op is. Leg de rolletjes op de aardappelpuree.

Verwarm de oven voor op 200graden

Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Bak dit eventjes mee. Voeg de melk in kleine beetjes toe en blijf roeren om klontjes en aanbranden te voorkomen. Voeg op het laatst 2/3 van de kaas toe en blijf roeren. Breng de saus op smaak met zout en peper. Verspreid kaassaus over de rolletjes ham en witlof.
Strooi hierover de overgebleven geraspte kaas en bak de ovenschotel in de oven af tot de kaas gesmolten en iets krokant is.



Reacties