Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Een gerecht die hier niet vaak gegeten werd omdat het te veel werk was, tenminste dat dacht ik altijd. Eigenlijk is dit helemaal niet zo en staat de lasagne zo op tafel. Het is een ideaal recept om eerder te maken en later op te warmen. De meeste tijd zit in het afbakken in de oven. Voordeel daarvan is dat je alles in tussentijd kunt opruimen en zo na het eten niet veel meer werk hiervan hebt.

Voor de lasagnesaus

-        300 gram (runder)gehakt

-        2 teentjes knoflook

-        2 uien

-        2 stengels bleekselderij

-        2 flinke wortels

-        1 paprika

-        800 gram tomatenblokjes (blik)

-        1 flinke eetlepel suiker                                                                                                      

 

-      1 eetlepel italiaanse kruiden

-        1 groentebouillonblokje

Voor de bechamelsaus:

-        30 gram bloem

-        35 gram roomboter

-        400 ml melk

-        Snufje zout en peper

-        1 theelepel nootmuskaat

Overig:

-        Lasagnebladen

-        75 gram geraspte kaas

-        Scheutje olijfolie

Bereiding:

Snij alle groentes fijn en was deze.

-        Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook zachtjes tot de ui glazig is.

-        Doe het gehakt in de pan en bak dit rul. Verkruimel het bouillonblokje en roer deze erdoor.

-        Voeg de wortel en de bleekselderij toe en bak dit enkele minuten mee, doe vervolgens de tomatenblokjes, suiker en de Italiaanse kruiden erbij. Laat dit gezamenlijk 20 minuten stoven met de deksel op de pan. Roer met regelmaat door.

-        Maak ondertussen de bechamelsaus door de roomboter te smelten in een steelpannetje. Doe wanneer de boter is gesmolten de bloem, zout, peper en nootmuskaat erbij en bak dit geheel 5 minuten zachtjes. Blijf goed over de bodem roeren want de saus koekt snel aan.

-        Voeg de melk in scheutjes toe en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Laat het geheel even koken terwijl je blijft roeren, dit totdat de saus de gewenste dikte heeft.

-        Vind je de saus te dik? Doe er dan nog een beetje melk bij.

-        Verwarm de oven voor op 200 graden.

-        Doe als eerste een beetje tomatensaus in een ovenschaal. Doe hierover een beetje bechamelsaus gevolgd door een laagje lasagnebladen. Herhaal dit tot de tomatensaus op is. Eindig met een laagje tomatensaus met hierover de geraspte kaas.

-        Bak de lasagne af in de oven, dit gedurende 30-40 minuten, dit is afhankelijk van je oven. Wanneer de kaas goudbruin is kan de schaal uit de oven. Laat de ovenschotel nog heel even staan, eventueel met een velletje aluminiumfolie.

 

 



-         

 

 

Reacties